Gyógytea helyett?

Régen a növényekből gyógyteát készítettek. Habár ennek is megvan a maga bája, nyilvánvaló, hogy modernebb készítményformára van szükségünk, amely garantálja az egyenletes hatékonyságot, a könnyű bevételt és a teljes higiéniát!

A gyógyítás gyökerei

Az első feljegyzéseket a gyógynövényekről a sumérok készítették agyagtábláikra Kr.e. 3000 környékén. Innen kezdődött a fitoterápia.
Az emberiség a korai időkben a növényeket tápláléknak tekintette, ezzel együtt azonban különböző betegségek ellenszereként is fogyasztotta. Az egyiptomi tudósoktól a titokzatos druidákon át, a középkor kínai orvosaitól a 18. század nagy tudósaiig az emberiség folyamatosan bővítette a tudásanyagot a gyógynövényekről és gyógyító hatásukról.
A régen ismert gyógyászati szerekből és a rájuk vonatkozó ősi tapasztalatokból alakult ki tulajdonképpen a 21. század tudománya.
Mára a tudomány fejlődésével olyan vizsgálati módszerekhez jutott az emberiség, amelyekkel új növényi hatóanyagok ismerhetők fel és alkalmazhatók. Az egészség természetes fenntartása A fitoterápiát el lehet, és kell választani a klasszikus gyógyszerektől. Mind a kettőnek megvan a maga helye.
Tény ugyan, hogy ez emberiség és az orvostudomány az elmúlt 100-150 évben a klasszikus gyógyszereket részesítette előnyben, melyek kitűnő eredményeket is hoztak. Ezzel együtt azonban a hatékony, vegyészeti eljárásokkal előállított, klasszikus értelemben vett gyógyszereknek gyakran mellékhatásaik is vannak, melyekre egyre inkább felfigyeltek.
Ezért manapság már a gyógyszerek két különböző típusáról beszélhetünk. A klasszikus értelemben vett gyógyszerek adott betegségek leküzdésére erős és hatékony eszköznek bizonyulnak, míg a fitoterápia gyengéd, és sokszor megelőző megoldást kínál sok enyhe és krónikus betegségre, mint például az artrózis vagy az álmatlanság.

Hogyan alkalmazzuk a fitoterápiás készítményeket?

A föld legjava

A fitoterápiás szerek hatékonysága a kiválasztott és felhasznált nö­vényeknek köszönhető.
A fitokémikusok, gyógyszerészek meghatározták a bennük levő értékes hatóanyagokat. Ezek a növények könnyen beazonosíthatók azon tekintetben, hogy melyikük tartozik ugyanabba a csoportba, továbbá meghatározható az ideális betakarítási idejük, melyek a legkedvezőbb termesztési feltételek, és melyek az erre legalkalmasabb területek, éghajlati és talajviszonyok. Kulcsfontosságú, hogy a növénynek a lehető legnagyobb mennyiségű gyógyhatású hatóanyagot tartalmazó részét használjuk fel. Sok növény több, különféle hatóanyagot is tartalmazhat különböző részeiben, de vannak, amelyek csak egyet. Például a vörösszőlő esetében érdekes, hogy míg levele jótékony hatással van a vérkeringésre, az erek falára, addig a magjából kivont olajat többek között arckrémek hatóanyagaként is szokták alkalmazni. A növények ill. a növényi részek kiválasztása ma már szigorúan tudományos alapon folyik, a régi javasasszonyok és kuruzslók kúráit egy új tudományág, a fitoterápia vette át, rendszerezte és helyezte tudományos környezetbe. Hogyan hasznosítjuk a gyógynövényeket?

FITOTERÁPIA | GYÓGYTEA HELYETT? | FAGYASZTVA ŐRÖLVE | ARKOPHARMA