Fitoterápia – az egészségünk támogatásáért

Fitoterápia –
az egészségünk támogatásáért

Fitoterápia –
az egészségünk támogatásáért

A „hagyományos”, szintetikus gyógyszerek gyakran ellentétben állnak a gyógynövényekkel. Pedig mindkét változatnak megvan a maga helye. Manapság elismert és tudományosan bizonyított a gyógynövények hatékonysága. Vitathatatlan, egészségünkre gyakorolt előnye és természetes dimenziója lehetővé tette a gyógynövények elterjedését mindennapi életünkben.

A fitoterápia, mint gyógyszer

A növények mindig is az emberi környezet részei voltak. A gyümölcsöknek, gyökereknek, növényeknek és más természetes anyagoknak először a tápanyag-tulajdonságait ismerték meg, majd később a terápiás tulajdonságaikat.

Az első írott szöveget, amely a gyógynövényekről szól, agyagtáblára írták ékírással a sumérok, i.e. 3000 körül. A fitoterápia a legősibb tudományok egyike. Minden társadalomnak, ősinek vagy modernnek megvolt/megvan a maga gyógynövénytára.

A fitoterápiát ma már elismerik, mint tudomány. A tudomány fejlődésével a hatóanyagok és a farmakológiai tulajdonságok beazonosítása lehetővé tette a gyógynövényeknek autentikus gyógyszerekké történő előállítását azáltal, hogy egyes hatóanyagaikat kivonják.

Noha igaz, hogy a „hagyományos” gyógyszerészet közel egy évszázadig a középpontban volt a számos területen elért kiváló eredményei miatt, de közben fokozatosan feltárultak a nemkívánatos mellékhatások, amelyek ma már óvatosságra intenek.

Fitoterápia: a természetes egészség

Hatékonysága és alapvető működése révén a fitoterápia hozzájárul a jelenlegi fő egészségügyi igények kielégítéséhez. A fitoterápia anélkül működik, hogy közben egyéb problémákat idézne elő a szervezetben.

Az eredmény a hatékony, tartós, mellékhatások nélküli kezelés.

A „hagyományos” gyógyszereket (allopátia) sürgősségi és / vagy rövid távú kezeléseknél használják.

A növényi gyógyszer viszont ideális egy mélyrehatóbb, hosszabb és gyengédebb fellépéshez. Ahelyett, hogy egy adott időpontra célozná meg ugyanazt az eredményt, hozzájárul a test egyensúlyához – hosszabb használat esetén.

Ideális az első tünetek (stressz, fáradtság, vérkeringés stb.) megjelenésekor elkezdeni a gyógynövénykúrát, de a gyógynövények akár megelőzésként is használhatóak. Bizonyos esetekben előnyös, ha gyógynövény-kombinációkat használunk.

Manapság, a fitoterápiához hasonlóan, az alternatív gyógyászat más formáit is megkülönböztetik az allopátiától. Megemlíthetjük például a homeopátiát vagy az aromaterápiát, amelyek megközelítése eltér az „hagyományos gyógyszerekétől”.

A gyógynövények felhasználásának sokfélesége

A gyógynövények egyik fő jellemzője felhasználási területük sokfélesége. Szinte mindegyik gyógynövény többféle indikációban is használható. Ez a jelenség ugyanazon növény többféle összetevőivel magyarázható. Nagyon gyakran fordul elő, hogy ugyanazon növény különböző részei különféle problémákra jelentenek megoldást.

Ez a helyzet például a csalánnal is, amelynek föld feletti részei elősegítik a tiszta, egészséges bőr fenntartását, míg a föld alatti részei a férfiak segítsége lehetnek húgyúti diszkomfort esetén. Számos olyan terület van, ahol a fitoterápia hatékony.

Gyakran érdemes több növényt kombinálni, hogy azok optimálisan kiegészítsék egymást. Valójában a fitoterápia alapvető lényege, összefoglalja, hogyan kell összeválogatni a növényeket, hogy megfelelő segítség legyenek az adott problémára.