Fitoterápia a gyógynövények új virágkora

Fitoterápia –
A gyógynövények új virágkora

Fitoterápia –
A gyógynövények új virágkora

A gyakran használt fitoterápia manapság valódi helyet talált magának a mindennapi egészségben. A gyógynövényeket nagyon gyakran használják a hagyományos egészségügyi termékek alternatívájaként vagy kiegészítésükként.

Több mint 30 éve elismert tudomány

A fitoterápiát 1986-ban hivatalosan elismerte Franciaországban az Egészségügyi Minisztérium, mint teljes körű kezelési megközelítést. Ezt a döntést a gyógynövények hagyományos felhasználása alapján hozták meg.

2004-ben az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) létrehozta a Gyógynövény Bizottságot (HMPC), amely többek között a harmonizált tanulmányok összeállításáért felelős. Európában ma a véglegesített tanulmányok száma körülbelül 150, ezek letölthetők az EMA weboldaláról a „Find medicine” fülről.

Az európai harmonizációs munkát az ESCOP (a fitoterápiával foglalkozó európai tudományos bizottság) támogatta és is támogatja jelenleg is. A bizottság 1990-es évek elejétől tanulmányokat készít a technológia állásáról, mind farmakológiai, mind klinikai szempontból az Európában általánosan használt gyógynövényekről.

A fitoterápia sikere

A jelenlegi korszakot mélyebben jellemzi az egészségesebb életre való törekvés, a természethez való visszatérés és az alapvető értékek keresése. Gyengéd, természetes hatásmechanizmusával a fitoterápia úgy tűnik, hogy ideális választ ad a modern társadalmakat jellemzõ „rendellenességekre”, mint például a stressz, az alvási zavarok vagy a túlzott súlygyarapodás.

A gyógynövényes étrend-kiegészítők jelentős népszerűségnek örvendenek, mióta hatékony természetes megoldásként ismerték el őket.

A fitoterápia sikere azzal magyarázható, hogy a technológiai és tudományos ismeretek hatalmasat fejlődtek az elmúlt időben ezen a területen. A gyógynövények termesztésétől az alkotóelemeik (fitokémia) és hatásmechanizmusuk (farmakológia) megismeréséig ez a fejlődés lehetővé tette a megfelelőbb adagolási formák kifejlesztését.

Gyengéd hatásmechanizmusuknak köszönhetően a gyógynövények mindennapi szövetségeseink lettek.