Fitoterápia 10 ismert gyógynövény

Fitoterápia –
10 ismert gyógynövény

Fitoterápia –
10 ismert gyógynövény

A gyógynövények által közelebb kerülünk a természethez, amely mindig kész segítséget nyújtani egészségügyi problémáinkra.

Fókuszban a 10 legismertebb gyógynövény

Ördögcsáklya

Ördögcsáklya

az ízületek egészségéért

Az afrikai kontinens déli részén őshonos az ördögcsáklya. Vadonban nő, fő lelőhelye a Kalahari sivatag (Namíbia, Botswana). Az „ördögcsáklya” elnevezést a termésén lévő hegyes, kampós kinövésekről kapta, amelyek az antilopok szőrébe és patajába ragadnak.

Az ördögcsáklyát hagyományosan kisebb ízületi fájdalmaknál, rándulásoknál használják. Kedvező tulajdonsága a gyökerének köszönhető.

Macskagyökér

Macskagyökér

Az 1001 éjszaka gyógynövénye

A macskagyökeret már az ókorban is használták relaxációs tulajdonságai miatt. Az idősebb Plinius is megemlítette munkáiban. Csak a 16. században vált újra ismertté mai hírnevét adó tulajdonságai alapján.

A macskagyökér minden jótékony tulajdonsága a földalatti részeiből: a gyökérből és a gyöktörzsből. Hozzásegíti a szervezetet a pihenéshez, segít megbirkózni a napi stresszel, elősegíti az alvást.

Vörös Szőlő

Vörös szőlő

a keringés támogatója

A szőlő története összeolvad az emberiség történelmével. Az eredetileg kis-ázsiában őshonos növényt már a Kr. E. 15. században termesztették Görögországban.
A görögök rajongtak a szőlőért, a civilizáció jelképének tekintették.

A vörös szőlőlevél segíti a keringést, ezzel csökkentve a fáradt láb érzést.

Ginkgo Biloba

Ginkgo biloba

a memória gyógynövénye

A ginkgo biloba egy távolkeletről származó, ott szentként tisztelt fa, amely több ezer évig is élhet. A Földön a legrégebben létező fa 190 millió évvel ezelőtt jelent meg. “Negyven koronás fának” is hívják,

A Kínában, Koreában, Japánban és Franciaország délnyugati részén termesztett ginkgo biloba elismert antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően hozzájárul a memória és a koncentráció javításához.

Kakukkmák

Kakukkmák

a nyugodt alvás gyógynövénye

A Kaliforniából származó kakukkmákot Európában a 19. században díszítő növényként mutatta be J. F. Escholzt, orosz botanikus – hivatalos nevét róla kapta: Eschscholtzia. Ugyanabba a családba tartozik, mint a mák.

A kakukkmák a kaliforniai pipacs néven is ismert. Híres az alvás minőségére gyakorolt kedvező hatásáról, ideértve az éjszakai ébredések csökkentését is, kiváló kiegészítője a macskagyökérnek.

Rózsás Varjúháj

Rózsás varjúháj – rhodiola

a relaxáció gyógynövénye

A rhodiola, másnéven rózsás varjúháj, aranygyökér, rózsagyökér évelő növény, szereti a sziklás lejtőket, a homokos és száraz talajt. Ázsia, Szibéria, Skandinávia és Észak-Amerika hideg régióiban őshonos. A gyökerét és a gyökértörzsét használják fel, amelyek rózsa illatúak.

A rózsás varjúháj gyökere ajánlott ideiglenes stresszkezelésben, a kikapcsolódás megkönnyítésére, relaxáció elősegítésére.

Nagy útifű

Nagy útifű

téli segítség

A nagy útifű elterjedt az utak mentén, legelőkön, kertekben, mint gyomnövény. Puha levelei rozetta alakot mintáznak a talaj felszínén.

Légzőszervi panaszokra kiváló választás.

Articsóka

Articsóka

a jobb emésztésért

Az articsóka Észak-Afrikából származik, a bogáncsfélék rokona. Zöldség-és gyógynövény.

Az articsókalevél hagyományosan a test kiválasztó funkcióinak megkönnyítésére és az emésztés elősegítésére szolgál.

Tőzegáfonya

Tőzegáfonya

a húgyutak növénye

A tőzegáfonya örökzöld levelű kúszónövény, leveleit két évente hullajtja. 30 cm körüli magasságú, hideg éghajlatot és a homokos talajt kedvelő növény, bogyós növény.

Húgyúti diszkomfortérzet esetén ajánlott.