Fagyasztva őrölve

Ezzel az eljárással a gyógynövény hatóanyagot tartalmazó részeit folyékony nitrogénnel -50 °C fokra hűtik, majd a berendezés porrá őrli azokat. Miért kell a növényeket megfagyasztani?

Mert vizsgálatok mutatták ki, hogy a normál hőmérsékleten történő aprítás során hő keletkezik, amely részben lebontja az érzékeny alkotórészeket, azaz a vitaminokat, enzimeket, illóanyagokat és még számos hatóanyagot.

Az eljárás lényege, hogy a felhasználandó teljes növényi részeket – kellő előkészítés után – folyékony, – 196 fokos folyékony nitrogén segítségével -50 fokra fagyasztva kb. 125 mikronnál kisebb méretű részecskékké őrlik, majd az így kapott anyagot kemény cellulóz anyagú kapszulákba töltik.

Minthogy az átlagos növényi sejt mérete kb. 50 mikron körül van, az őrleményben a sejtek mindegyike az őrölt részecskék felületére kerül, így a bennük levő hatóanyag a szervezetbeli felvevő közeggel (a gyomor- és bélnedvvel) közvetlenül érintkezik, ami elősegíti a hatékony hatóanyagleadást, illetve felszívódást.

Az eljárás másik előnye, hogy a teljes növényi rész kerül felhasználásra, nem pedig a szokásos kivonat, mely utóbbiba számos, a fő hatóanyagot előnyösen kiegészítő mellékhatóanyag rossz oldékonysága következtében már nem jut át, hanem a veszteség listára kerül.

FITOTERÁPIA | GYÓGYTEA HELYETT? | FAGYASZTVA ŐRÖLVE | ARKOPHARMA